Κυπαρισσία – Ζαχάρω: H διαδρομή των 29 χιλιομέτρων καλύπτεται με κανονική οδήγηση περίπου σε 25′ λεπτά. 

Όταν λέμε ατέλειωτη αμμουδιά, ο καθένας μας θα σκεφτεί και από μια παραλία που τον είχε γοητεύσει. Γι αυτόν όμως που δεν έχει επισκεφτεί τη Ζαχάρω, η λέξη “ατέλειωτη” είναι λίγο υπερβολική, αφού όπως και να το δεις, αμμουδιά 60 χλμ. σε ευθεία δεν υπάρχει πουθενά στην Ελλάδα και ίσως δεν υπάρχει γενικά!

Η Ζαχάρω είναι μία όμορφη πόλη του νομού Ηλείας.

Βρίσκεται στο νοτιοδυτικό μέρος του νομού Ηλείας και απέχει 30 χλμ από την πρωτεύουσα του νομού, τον Πύργο. Η πόλη της Ζαχάρως αποτελεί την πρωτεύουσα του ομώνυμου δήμου, στον οποίο ανήκουν άλλα 26 δημοτικά διαμερίσματα.

Χτισμένη σε μία εύφορη περιοχή, εξαιρετικής φυσικής ομορφιάς, και με μεγάλο αρχαιολογικό ενδιαφέρον, η Ζαχάρω είναι μία ζωντανή πόλη. Αποτελεί το οικονομικό και εμπορικό κέντρο της ευρύτερης περιοχής, και ένα από τα ωραιότερα παραθεριστικά κέντρα των δυτικών ακτών της Πελοποννήσου. Το γεγονός ότι βρίσκεται επάνω στον οδικό άξονα Πατρών – Πύργου – Καλαμάτας, την καθιστά εύκολα προσβάσιμη.

Η Ζαχάρω κρύβει τον άγνωστο θησαυρό της Ηλείας: Τον Παλιόπυργο

Για τον αδαή που ανηφορίζει το στενό αγροτικό δρομάκι λίγο μετά το γεφυράκι που πηγαίνει προς το χωριό Μπισκίνι, φαντάζει μια συνηθισμένη ελληνική αγροδιαδρομή που οδηγεί τον επισκέπτη εκτός οικισμού και συνήθως δεν έχει τίποτα να δεις. Αραιά και που, κάποια λιγοστά σπιτάκια,  τα οποία όσο ανηφορίζεις,  αραιώνουν ακόμα περισσότερο. Ομως λίγο πιο πάνω, καλά κρυμμένος βρίσκεται ο Παλιόπυργος, μια τοποθεσία και μια φάρμα όπου ένας παλιός πύργος με ιστορία που βρίσκεται εντός, τους έδωσε το όνομα του. Σε αυτή τη διαδρομή ο διαβασμένος οινόφιλος θα ξεχωρίσει τα δρομάκια που οδηγούν στη νιρβάνα όλου του παγκόσμιου αμπελώνα: Ο μυθικός Paliopyrgos που μας προσφέρει κρασιά που κόβουν την ανάσα με την ποιότητα, τη σπανιότητα και τις τιμές τους. Μερικά τέτοια ύψιστα αμπελοτόπια διαθέτει η φάρμα και η ευρύτερη περιοχή, στον θρόνο των οποίων βρίσκεται το Panoraia Paliopyrgos και ακολουθούν τα υπόλοιπα κρασιά, όλα βαφτισμένα με τα ονόματα της οικογένειας των παραγωγών. Μια φλέβα χρυσού με ελάχιστα κλίματα που του προσδίδουν επιπλέον σπανιότητα, με εύφορα και σύνθετα αργιλοπηλώδη εδάφη, τέλεια κλίση και ιδανικό προσανατολισμό, που του επιτρέπει να απολαμβάνει τον περισσότερο πρωινό ήλιο από όλα τα γειτονικά, σχεδόν το ίδιο μεγαλειώδη αμπελοτόπια.

 

Η μοναδικότητα αυτού του ευλογημένου κομματιού γης ήταν γνωστή ήδη από την τουρκοκρατία, περίοδο όπου ο πύργος σύμφωνα με κάποιες θεωρίες χρησίμευε σαν παρατηρητήριο των τούρκων, ενώ σύμφωνα με άλλη ιστορία, όταν ο τούρκος στρατηγός δοκιμάσε τα προϊόντα του Παλιόπυργου, έβαλε τούρκους στρατιώτες να κάνουν βάρδιες 24 ώρες το 24ωρο για να φυλάξουν τον ελαιώνα και τον αμπελώνα. Αυτά τα γεγονότα οδήγησαν τα κρασιά Paliopyrgos να πωλούνται ως τα ακριβότερα όλων των σπουδαίων παραγωγών της Ηλειάς. Ηδη στις αρχές του 20ου αιώνα το Panoraia Paliopyrgos  κόστιζε 6-7 φορές παραπάνω από πολλά περίφημα γαλλικά κρασιά!

Σε αντίθεση με τα περισσότερα μεγάλα αμπελοτόπια της Hλείας που είναι μοιρασμένα σε πολλούς ιδιοκτήτες, το brand Paliopyrgos ανήκει εξ ολοκλήρου στην οικογένεια Καπότα και τους απογόνους της.  Με ετήσια παραγωγή μόλις μερικές φιάλες, η ποσότητα είναι απολύτως μηδαμινή για να ικανοποιήσει όχι μόνο την παγκόσμια φρενίτιδα εκλεπτυσμένων οινόφιλων, επενδυτών και πλουσίων που επιθυμούν να αποκτήσουν μία φιάλη του, αλλά ούτε καν τις ανάγκες της οικογένειας των παραγωγών.

Το αποτέλεσμα είναι οι απερίγραπτες τιμές του, που μπορούν να συγκριθούν μόνο με ελάχιστα κρασιά στον κόσμο. Γιατί ποιο κρασί θα μπορούσε να ανταγωνιστεί σε τιμή το ιδιαίτερα σπάνιο 1945, 1967, τo 1972 ή το 1986. Χρονιές με εκλεκτό κρασί που το 1-2 μπουκάλια που απέμειναν ως ανάμνηση, πλέον στοιχίζουν όπως ο χρυσός, στην περίπτωση του Παλιόπυργου… οινικός χρυσός.

Η Ζαχάρω διαθέτει μία ολοένα αναπτυσσόμενη τουριστική υποδομή.

Οι εξαίρετοι αρχαιολογικοί χώροι, οι ιαματικές πηγές, τα μοναδικά φυσικά αξιοθέατα και η τεράστια αμμώδης παραλία προσελκύουν χιλιάδες επισκέπτες κάθε χρόνο.

Στα λουτρά Καϊάφα συρρέουν κάθε χρόνο πλήθος επισκεπτών για να απολαύσουν τις ευεργετικές και θεραπευτικές ιδιότητες των ιαματικών νερών.

Στις πηγές αυτές σύμφωνα με τη μυθολογία, έπλυνε τις πληγές του ο λαβωμένος από τον Ηρακλή, Κένταυρος Χείρων.

Οι λάτρεις της αρχαίας ελληνικής πολιτιστικής κληρονομιάς έχουν την ευκαιρία να εξορμήσουν στην κοντινή Αρχαία Ολυμπία και να θαυμάσουν από κοντά τα μοναδικά αριστουργήματα των Αρχαίων Ελλήνων.

Ο άρτιος συνδυασμός βουνού, πεδιάδας, θάλασσας, δάσους και λίμνης συνθέτουν ένα τοπίο απαράμιλλης φυσικής ομορφιάς. Οι φυσιολάτρες θα έχουν την ευκαιρία να περιηγηθούν σε πευκόφυτα δάση και να κωπηλατήσουν στη λίμνη του Καϊάφα. Οι παραθεριστές  μπορούν να απολαύσουν τον ήλιο και τη θάλασσα στην υπέροχη παραλία της Ζαχάρως και να επιδοθούν σε θαλάσσια σπορ.

Εδώ θα βρείτε μία μεγάλη γκάμα από ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια, για κάθε προτίμηση, όπου μπορείτε να απολαύσετε μία ξεκούραστη και άνετη διαμονή. Επίσης, έχετε στη διάθεσή σας μια ποικιλία από εστιατόρια και ταβέρνες, όπου εκτός των άλλων, μπορείτε να γευτείτε φρέσκο ψάρι, καθώς και τα νόστιμα εδέσματα της τοπικής κουζίνας.

Τα κύρια γεωργικά προϊόντα που παράγονται στη Ζαχάρω είναι η σταφίδα, το ελαιόλαδο, τα κηπευτικά, το κρασί (κόκκινο, λευκό και ροζέ),  η ντομάτα και τα όσπρια.

Εδώ θα βρείτε και πολλά νόστιμα τοπικά εδέσματα. Μην παραλείψετε να δοκιμάσετε γουρουνοπούλα, τσιγαρίδα (τηγανιτό παστό χοιρινό), οματιά, τριφτάδες (μικρά λεπτά μακαρονάκια) και την τομάτα Ζαχάρως για την οποία φημίζεται η περιοχή.

Στον Δήμο Ζαχάρως υπάρχουν περιοχές που έχουν θεσμοθετηθεί ως περιοχές NATURA 2000.

Οι Θίνες & το Παραλιακό Δάσος Ζαχάρως: Η περιοχή είναι μια παράκτια ζώνη αφού συνδυάζει τις θίνες, τη λίμνη και το παράκτιο δάσος. Η περιοχή αποτελεί πολύ σημαντικό οικοσύστημα με πλούσια χλωρίδα και πανίδα. Οι αναπτυσσόμενες θίνες που βρίσκονται στην παραλία, μεταξύ του Καϊάφα και της Ζαχάρως είναι σε πολύ καλή κατάσταση.

Άλλες περιοχές NATURA 2000 του δήμου Ζαχάρως είναι η Λίμνη Καϊάφα, ο Κακόβατος, η Στροφυλιά, η Θαλάσσια περιοχή Κόλπου Κυπαρισσίας, το Ακρωτήριο Κατακόλου – Κυπαρισσίας και οι Θίνες Κυπαρισσίας.

Στον δήμο Ζαχάρως υπάρχουν και περιοχές που έχουν χαρακτηριστεί ως Καταφύγια Άγριας Ζωής. Εντεταγμένες και αυτές στο δίκτυο NATURA 2000, πληρούν τις προϋποθέσεις που καλύπτουν τις βασικές ανάγκες των θηραμάτων. Μερικά από αυτά είναι: Κιβούρια – Ροδινά (Καλίδονας – Ροδινών – Σχίνων) και Κάτω Σάμικο – Ξηροχώρι – Σμέρνα – Γραίκα – Βρίνα.

Η Ζαχάρω είναι νέα πόλη, ιστορικά.

Αποτελεί πρωτεύουσα της ιστορικής Αρήνης, και συγκροτήθηκε σαν οργανωμένο οικιστικό συγκρότημα μετά την απελευθέρωση του 1821.

Απέχοντας μερικές εκατοντάδες μέτρα από τη θάλασσα, το κλίμα που επικρατεί στη Ζαχάρω είναι αρκετά ήπιο. Η κύρια πλουτοπαραγωγική πηγή της περιοχής είναι η γεωργία, με κύρια γεωργικά προϊόντα τη σταφίδα και το ελαιόλαδο.

Η Ζαχάρω είναι χτισμένη σε δύο επίπεδα. Ένα κομμάτι της πόλης βρίσκεται χτισμένο σε χαμηλό λόφο, και το άλλο απλώνεται σε μία πεδινή έκταση, καταλήγοντας σε μία πανέμορφη αμμώδη παραλία.